Asiatisk Leopardkatt


Bengalen har fått sitt namn av den Asiatiska Leopardkatten (Prionailurus bengalensis) som den också härstammar ifrån. Asian Leopard Cat som den heter på engelska kallas ofta för ALC. De är ungefär lika stora som en vanlig tamkatt, de lever framförallt i sydöstra Asien som Indonesien, Filippinerna, Malaysia, Thailand, Kambodja, Kina och Taiwan mm. De kan också finnas i Indien, Pakistan, Korea och långt österut i Ryssland men inte i lika stor omfattning. De lever i spridda miljöer som djungler, skogsområden, i närheten av jordbruksmarker, i närheten öknar t ex men är ovanligt förtjusta i vatten (jämfört med de flesta katter) så gärna i närheten av diverse vattenhål.

 

Även om de är små rovdjur, så är de ändå både bytesdjur och rovdjur samtidigt, så de är lite skygga och försiktiga. De är duktiga på att klättra i träd, de är också skickliga simmare och gillar att leka med vatten. Leopardkatten är aktiv på natten och på dagen tillbringar de tiden lite undangömd i någon håla, i ett ihåligt träd, i en grotta eller liknande. De lever gärna ensamma såtillvida det inte är parningssäsong. De får ca två-tre bebisar efter en 9-10 veckors lång dräktighet.Bengalens historia


Bengalen har en lite speciell historia som kan vara intressant att veta lite mer om.

På 1950-talet kunde man köpa ALC katter i Zoo-affärer, både i USA och i Europa. Detta är förbjudet sedan länge.


 1963 var det en dam vid namn Jean Sugden i USA, som ägde en av dessa ALC katter (en hona) - hon var även kattuppfödare så det fanns fler katter i hemmet. Jean hade studerat genetik och lyckades korsa ALC honan med en av sina korthåriga svarta tama hankatter, så där och då föddes den första bengalen – KinKin, en liten fläckig hona. Denna linjeparades senare med sin pappa för att få en F2-avkomma, så hon fick också ungar, en fläckig och en svart. Jean hade en idé om att skapa en tamkatt som var exotisk nog för att minska behovet av vilda husdjur, och även motverka pälsjakten. ”Den som har en liten spinnande leopard i famnen vill inte gärna bära päls från en död.” Detta avelsarbete stannades sedan upp då hennes man avled.


 Bill Engler var djurskötare på ett zoo och för honom var det viktigt att bevara exotiska kattdjur då det blev svårare och svårare att importera dem. Han ansåg att det enda sättet var att avla på de som redan fanns i landet för att på så sätt slippa importera fler. Han var i början av sjuttiotalet engagerad i att avla på leopardkatt och tamkatt, och lyckades 1972 att ta fram en bengal. Han parade sin ALC-hona främst med amerikanskt korthår då de var väldigt lugna i temperamentet. Det finns idag inga linjer kvar som härstammar från dessa avkommor. Han var dock den person som döpte rasen till Bengal och fick också namnet registrerat.

 

På sextio och sjuttio-talet studerade Dr Willard Centerwall olika kattsjukdomar som leukos, olika immunsjukdomar och arbetade även med att jämföra kattens och människans gener. Dr Centerwall ansåg att katten och människan var ganska lika genetiskt och avsåg att genom studier på katter också utveckla sin förståelse för mänskliga sjukdomar som t ex leukemi. Han ville ta reda på hur det kom sig att leopardkatten var immun mot leukemi och om det kunde överföras mellan avkommor mellan leopardkatten och tamkatten. Det visade sig sedermera att denna immunitet inte ärvdes av avkommorna. Centerwall använde rätt många katter till detta, 6 ALC-hanar, mer än 20 tamkattshonor och fick över 100 F1-avkommor i detta avelsarbete. Han blev senare sjuk och Jean som numera kommit tillbaka till aveln, tog 1980 över 5-8 honor av dessa F1-avkommor (uppgifterna går isär, har sett både 5 och 8).

 

Jean hade nu gift om sig och hette numera Mill i efternamn. Hon skaffade sig stamnamnet Millwood och under detta namn började hon målmedvetet att jobba på att ta fram en tam fläckig kattras med hjälp av ALC-kattens gener. Det visade sig att de F1 hanar som kom i de tidigaste generationerna inte var fertila, det vara bara F1 honor som var fertila. Jean använde sig av en amerikansk spotted tamkatt och en annan spotted gatukatt som hon hittade på ett Zoo i New Delhi, Indien och som importerades. Denna katt döptes till Millwood Tory of Dehli och bar på ett fantastiskt glitter i pälsen som Jean ansåg skulle tillföra mycket till rasen. Egyptisk Mau användes samt Abessinier och Burma, främst katter med fokus på bra tamkattstemperament. Detta avlades då in tillsammans med fler ALC-linjer och grunden för rasen blev då etablerad. Efter många generationers parning med tamkatter visade sig katterna vara stabila i temperamentet och hanarna fertila.

 

Jean ägnade mycket tid åt att marknadsföra bengalen, genom att åka runt och visa upp bengalen på diverse tillställningar - både i USA och i Västeuropa, dela ut egenbekostade broschyrer om bengalen och delta i kattutställningar. Jean har berättat att hennes sagolika F2-bengal Millwood Penny Ante ofta stal uppmärksamheten på alla utställningar med sin vilda look, hon såg ut som en leopard men var hur lugn som helst och spann för domarna. Jean skrev mängder av artiklar, startade upp bulletinen ”Bengal bulletin”, skrev standarden till rasen, hjälpte andra uppfödare med sitt avelsprogram mm De var kanske många som hjälptes åt att föda upp rasen, men det är ändå Jean Sugden Mill’s idoga arbete för att få rasen godkänd och etablerad som har gjort att Bengalen har kommit så långt som den har gjort idag.

 

År 1991 blev Bengalen godkänd i TICA och fick Champion-status med spotted-mönster. 1994 blev snövarianterna samt marble-mönstret godkänd. Den första bengalen kom till Sverige runt 1995 och på den tiden importerades många från England, USA, Kanada och Australien. Bengalen godkändes som ras i FIFe år 1999 och samma år registrerades den första bengalen i Sverige inom SVERAK. Bengalen av idag är en helt vanlig tamkattras, med en vild look och vilda släktingar långt bort, som ändå är en genuin sällskapskatt och familjemedlem.Bild på Asiatisk Leopardkatt hämtad från https://www.bengalcats.co/asian-leopard-cat-felis-bengalensis/


Information hämtad från:

https://www.bengalforeningen.se/om-bengalen/

http://www.bengalkatten.se/om-bengalen/bengalkattens-historia/

https://www.bengalcats.co/asian-leopard-cat-felis-bengalensis/

https://wildcatsmagazine.nl/wild-cats/asian-leopard-cat-prionailurus-bengalensis/

http://www.bengaland.com/bengal-history.html

https://www.bengalsillustrated.com/bengal-cat-history/

Getting to know The Bengal Cat – The domestic cat with a wild heritage by Gene Ducote 2007

SVERAKS Tidning Våra Katter Nr1-2019 med Raspresentation Bengal